SLW-funderingssysteem
e natuur leert ons …
Lichte en stijve structuren zijn in vele natuurwonderen een steeds terugkerend fenomeen. Zo is de honingraatstructuur van bijenwas een typisch voorbeeld van hoe bijen met een gestructureerde vorm een maximaal aan sterkte en stijfheid creëren bij een minimum van gebruikt materiaal. Dit resulteert in een zeer lichte en sterke structuur.
et SLW-funderingssysteem, een licht en duidelijk patroon
Zoals iedere sterke en lichte constructie die in de natuur voorkomt heeft de SLW-funderingsplaat ook een zeer licht en duidelijk patroon. Door het gebruik van polystyreenblokken wordt een ribbenplaatvloer gecreëerd. De repetitieve eenvoudige rechthoekige structuur maakt controle en uitvoering op de werf zeer duidelijk en overzichtelijk.
Het SLW-systeem combineert een aantal optimale technieken:
- De hoeveelheid aan beton wordt gereduceerd tot het absoluut noodzakelijke. De betondoorsnede rondom de neutrale vezel (dat slechts een beperkte bijdrage heeft aan sterkte en stijfheid) wordt met dit systeem uitgespaard. Enkel de benodigde hoeveelheid beton voor de dwarskracht- en momentsterkte wordt voorzien. Dit leidt tot een optimale betonhoeveelheid voor een maximale sterkte.
- Het resultaat zijn I-vormige betondoorsneden. Deze geven een optimale stijfheid en sterkte bij een minimum aan materiaal. Dezelfde techniek wordt toegepast bij stalen I-profielen.
- Door de iets grotere hoogte en hefboomsarm is er een minimum aan wapeningsstaal nodig om de inwendige krachten op te nemen.
- Het lichte gewicht maakt dat dit systeem ook uitermate geschikt is voor zwakke en sterk samendrukbare ondergrond waar zware plaatfunderingen tot grote zettingen kunnen leiden.
oepassingen: gronden in goede en minder goede staat
Het SLW- funderingssysteem is uitermate geschikt voor het bouwen op slappe en weinig weerstandbiedende gronden. Het is een economisch alternatief voor paalfunderingen en zelfs daar waar paal of putfunderingen noodzakelijk zijn (bv. door de aanwezigheid van veengronden) is de combinatie paal of putfundering en SLW-plaat een economisch alternatief voor bestaande funderingsopbouwen.
Daarnaast is de SLW-plaat, met aangepaste dimensies t.o.v. de plaat voor op slappe gronden, een uitstekend alternatief voor de standaardfunderingswijze op goede gronden op basis van sleuffunderingen.
SLW-STANDAARD
Het SLW-Standaard systeem wordt opgebouwd met behulp van stalen wapeningsnetten. Een onderwapeningsnet, afstandhouders en balken worden in de eerste fase geplaast, een bovenwapeningsnet in de 2e fase. De dimensionering van beton en wapeningsdoorsneden wordt bepaald door het interne studiebureau aan de hand van de weerstand van de ondergrond en het type gebouw.
SLW-STAALVEZEL: GEPATENTEERD FUNDERINGSSYSTEEM
Het SLW-Staalvezel systeem wordt opgebouwd met behulp van staalvezelbeton. De dimensionering van de betondoorsneden alsmede de verbinding en ook het type en de dosering van de staalvezels wordt terug bepaald door het interne studiebureau. Dit doen ze aan de hand van de weerstand van de ondergrond en van het type gebouw dat later op de fundering komt te staan. Het SLW-staalvezel systeem, bedacht en ontwikkeld door zaakvoerder ir. Diederik Snoeck, is een gepatenteerd Belgisch funderingssysteem.